Grilla temperatur på kött, en guide

Vilken temperatur ska köttet ha?

Hur vill du ha ditt kött? Medium, rare eller well done?
När ska köttet på grillen? Hur vet man att köttet är klart och hur vet man om grillen är för varm?
Vi har bett Scan om de bästa tips och råden inför sommarens alla stunder vid grillen!

Grillens temperatur

När man pratar om låg temperatur på grillen, ligger den oftast runt 80-120 grader. Vid 110° C kan du grilla stora köttbitar och medeltemperatur räknas runt 150-200 grader – den vanligaste grilltemperaturen.
Över 200 grader, då är det egentligen för varmt att grilla kött, och det är lätt att köttet bränns.
Värmen på grillen varierar stort beroende på vilken typ av grill du har. Men när det gäller klotgrill reglerar man lättast värmen med att jobba med spjällen på grillen. En bra glöd får du snabbast genom att använda hälften briketter och hälften kol. Låt dem glöda ur ordentligt innan du lägger på köttet, en process som kan ta ca 30-40 minuter.

Förbered köttet

Många väljer bort kött med fett på. Fettet är bra och gör att köttet blir saftigt. Köttet bör också ligga framme cirka en halvtimme innan det grillas samt att det ska torkas av innan man lägger det på grillen, för bästa resultat.
När du förbereder och kryddar nötkött räcker det med salt och peppar, medan fläsk lämpar sig extra bra med olika rubs och kryddblandningar. Täck aldrig kött med plastfolie när du ställer in det i kylen, täck hellre med en handduk, eftersom köttet vill andas.
Välj alltid råvaror med omsorg! Närodlat svenskt kött är att föredra liksom Svensk Rapsgris, vars kött är mer mört och smakrikt. 

Etiketter: